Πληροφορίες

Βουτσαράς Ζίτσας Ιωαννίνων, Τ.Κ. 44003, τηλ. 26580 31211-13

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

ΤΕΣΤ ΠΑΠ : Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη σημαντικότερη γυναικολογική εξέταση.


Μησιάκα Δάφνη, Μαία. Κ.Υ.  Βουτσαρά


ΤΕΣΤ ΠΑΠ : Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη σημαντικότερη γυναικολογική εξέταση. 
 

 Όταν πρόκειται για κάποια προληπτική εξέταση, οι περισσότεροι από εμάς γινόμαστε αναβλητικοί. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι η ΠΡΟΛΗΨΗ είναι σημαντικότερη και από τη ΘΕΡΑΠΕΙΑ, οπότε η αναβολή της δεν οδηγεί πουθενά. Μία από τις σημαντικότερες και απαραίτητες γυναικολογικές προληπτικές εξετάσεις αποτελεί και το τεστ Παπανικολάου ή αλλιώς τεστ ΠΑΠ.

   Τι είναι το τεστ ΠΑΠ;

   Το τεστ ΠΑΠ, εξέταση που οφείλει την ύπαρξη της στον γιατρό και βιολόγο Γεώργιο Παπανικολάου, αποτελεί μία φθηνή, σύντομη και απλή κυτταρολογική εξέταση.
    Δυστυχώς, στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των γυναικών δεν φροντίζουν να κάνουν την εξέταση. Παρά το γεγονός πως το τεστ καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ, μόλις το 25% με 30% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών, ελέγχεται συστηματικά με τεστ ΠΑΠ.

    Γιατί να κάνεις το τεστ ΠΑΠ;

   Η πρόληψη είναι ΣΩΤΗΡΙΑ. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τον δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο στον γυναικείο πληθυσμό.
  
  Έτσι με το τεστ ΠΑΠ:

·        Μπορεί να διαγνωσθούν έγκαιρα εάν υπάρχουν ύποπτες αλλοιώσεις των κυττάρων για νεοπλασία και οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
·        Με το τεστ ΠΑΠ μπορούν επίσης, να ανιχνευθούν ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, λοιμώξεις ή και κάποιος έρπητας.
·        Τέλος πέρα από τον εντοπισμό μη φυσιολογικών κυττάρων στον τράχηλο και στον ενδοτράχηλο της γυναίκας με το τεστ ΠΑΠ μπορούν να εντοπιστούν κολπίτιδες, τραχηλίτιδες, μολύνσεις.
                       
                           Πότε πρέπει να κανείς το πρώτο τεστ ΠΑΠ;

   Η πρώτη εξέταση πρέπει να γίνει το συντομότερο μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή, 8 με 12 μήνες μετά.
    Πχ. Αν μία γυναίκα έχει την πρώτη της επαφή στα 18, στα 19 της χρόνια πρέπει να ξεκινήσει να κάνει την εξέταση Παπανικολάου.


Κάθε πότε πρέπει να κάνεις τεστ ΠΑΠ;

   Μία γυναίκα πρέπει να κάνει εξέταση,  κάθε χρόνο, όσο είναι σεξουαλικά ενεργή. Όταν μία γυναίκα είναι στην εμμηνόπαυση για αρκετά χρόνια, δεν αλλάζει συντρόφους, αλλά έχει σεξουαλική επαφή, μπορεί να κάνει το τεστ ΠΑΠ στη διετία. Αν δεν έχει επαφή και είναι πολλά χρόνια στην εμμηνόπαυση, δηλ είναι σε ηλικία 75-80 ετών, εκεί θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται το τεστ ΠΑΠ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαικής Ένωσης και του Υπουργείου Υγείας είναι πως η εξέταση ενδεικνύεται σε γυναίκες από 21-65 ετών ανά τριετία. Αυτό όμως είναι μία γενική οδηγία και ο κάθε γιατρός έχει το δικαίωμα να συστήσει ετήσιο έλεγχο, με σημείο αναφοράς την πρώτη σεξουαλική επαφή.

Πως γίνεται;

Η εξεταζόμενη παραμένει ξαπλωμένη στην ειδική γυναικολογική καρέκλα, όπως την ώρα της γυναικολογικής εξέτασης. Ο γιατρός ή η μαία χρησιμοποιεί τον κολποδιαστολέα, μία ειδική συσκευή που τοποθετεί στον κόλπο. Στη συνέχεια με τη βοήθεια μίας σπάτουλας και ένα εργαλείο που μοιάζει με μαλακό βουρτσάκι, συλλέγει ένα δείγμα κυττάρων από τον τράχηλο   και τον κόλπο.

Πονάει η εξέταση;

Οι περισσότερες γυναίκες δεν νιώθουν καμία ενόχληση. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες γυναίκες που αισθάνονται κάποιο πόνο, τις περισσότερες φορές είναι καθαρά ψυχολογικός και σε καμία περίπτωση έντονος.

Αν δεις αίμα να ανησυχήσεις;

Μη φοβηθείς. Μετά την εξέταση πιθανότατα θα παρατηρηθεί λίγο αίμα, το οποίο είναι απόλυτα φυσιολογικό και θα υποχωρήσει μετά από κάποιες ώρες.

Πότε είναι η καλύτερη ημέρα να κάνεις την εξέταση;

Το τεστ ΔΕΝ μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη φάση της εμμηνορρυσίας, δηλαδή όταν έχουμε περίοδο. Αυτό είναι αντιληπτό διότι δεν μπορείς να συλλέξεις κύτταρα από μία περιοχή που αιμορραγεί. Έτσι θα πρέπει να περιμένουμε τη λήξη της περιόδου. Ιδανικός είναι ο χρόνος στη μέση του κύκλου.
   Πχ. Αν έχουμε ένα φυσιολογικό κύκλο 28 ημερών, η 14η μέρα (η μέση του κύκλου) είναι η πιο σωστή χρονική περίοδος να κάνουμε την εξέταση. Η χρονική αυτή περίοδος, είναι κοντά στην ωοθυλακιορρηξία όπου ανοίγει ο τράχηλος για να γονιμοποιηθεί το ωάριο και έτσι πολύ πιο εύκολα μπορούμε να προσλάβουμε κύτταρα από την περιοχή. 

Πως να προετοιμαστείς

Για να διασφαλιστεί, ότι τα αποτελέσματα θα είναι ακριβή, θα πρέπει να αποφύγεις:
·        την κολπική πλύση για 24 ώρες
·        τη σεξουαλική επαφή για 48 ώρες
·        τη χρήση ταμπόν, σπερματοκτόνων, αφρών και ενδοκολπικών αλοιφών για 48 ώρες

Τι να περιμένεις από τα αποτελέσματα

Εάν το τεστ ΠΑΠ είναι φυσιολογικό, δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι επιπλέον.
Εάν έχουμε παθολογικά ευρήματα, τα επόμενα βήματα είναι η κολποσκόπηση, βιοψίες με κολποσκοπική καθοδήγηση ή ακόμη και πιο επεμβατικές διαδικασίες.


Τι είναι ο HPV (ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων);

   Το τεστ ΠΑΠ αποτελεί την πρώτη γραμμή εντοπισμού του ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (Human Papillomavirus), ο οποίος μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Υπάρχουν περίπου 100 τύποι του  HPV, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μη ογκογόνοι και μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες όπως τα κονδυλώματα. Ωστόσο 15 τύποι του HPV μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις σχετίζονται με την ηλικία;

Η ηλικία δεν παίζει ρόλο. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν εμφανίζεται μόνο στις μεγαλύτερες γυναίκες. Όλες οι σεξουαλικά ενεργές γυναικές μπορεί να προσληφθούν από τον ιο HPV  και να εμφανίσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις. Άλλωστε τα υψηλότερα ποσοστά λοιμώξεων HPV διαπιστώνονται σε νεαρές ηλικίες.

HPV DNA – Ο διάδοχος του τεστ ΠΑΠ;

  Τα επόμενα χρόνια το HPVDNA τεστ για την ανίχνευση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), αναμένεται να αντικαταστήσει το τεστ ΠΑΠ.
   Η νέα γενετική εξέταση, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, δεδομένου ότι εντοπίζει περισσότερες προκαρκινικές αλλοιώσεις από το συμβατικό τεστ ΠΑΠ, με μεγαλύτερη ακρίβεια.
  Ο τρόπος της εξέτασης είναι εξίσου απλός με το τεστ ΠΑΠ αφού ακολουθείται η ίδια διαδικασία όπως αυτή του τεστ ΠΑΠ με τη διαφορά ότι τα κύτταρα που θα ληφθούν, θα εξεταστούν γενετικά, ώστε να ανιχνευθεί το DNA των HPV που πιθανόν έχουν μολύνει τον τράχηλο.

Εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

   Ο εμβολιασμός συνιστάται σε κορίτσια 12 ετών έως 26 ετών. Προλαμβάνει τη νόσο μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%.

Χρειάζεται να κάνεις το εμβόλιο αν κάνεις τακτικά τεστ ΠΑΠ;

   Ακόμη και αν υποβάλλεται η γυναίκα σε τακτικό έλεγχο είναι αναγκαίο να κάνει το εμβόλιο. Η μία μέθοδος πρόληψης λειτουργεί συμπληρωματικά στην άλλη.
      Το τεστ ΠΑΠ επιτρέπει τον εντοπισμό και ως εκ τούτου την έγκαιρη θεραπεία τραχηλικών βλαβών, πριν αυτές εξελιχθούν σε καρκίνο.
      Το εμβόλιο προλαμβάνει τη νόσο μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%.
      Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο συνδυασμός εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων και του τεστ ΠΑΠ αποτελούν ασπίδα κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης του κατά 90%.

Κοστίζει;

    Μην ανησυχείτε. Το εμβόλιο έχει ενταχθεί στο Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών και καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οπότε.....δεν υπάρχει δικαιολογία!!!!!