Πληροφορίες

Βουτσαράς Ζίτσας Ιωαννίνων, Τ.Κ. 44003, τηλ. 26580 31211-13

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Περιγραφή του Κ.Υ.

Το Κέντρο Υγείας Βουτσαρά «Αναστάσιος Παπαγγέλης» βρίσκεται στο 32ο χιλ. της παλαιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας, στον Βουτσαρά του Δήμου Ζίτσας. Βρίσκεται σε κομβικό σημείο, περίπου στο κέντρο της περιοχής ευθύνης του και ιδρύθηκε το 2002, μετά από δεκαετές αίτημα των κατοίκων και φορέων της ευρύτερης περιοχής του τότε Δήμου Μολοσσών και Δήμου Ζίτσας. 
Ανήκει στο ΠΕΔΥ, στην 6η ΥΠε, ενώ έως πρόσφατα, αποτελούσε αποκεντρωμένη μονάδα του Γ.Ν.Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα». Ως δείγμα βαθιάς ευγνωμοσύνης των κατοίκων, φέρει το όνομα του ιατρού Αναστασίου Παπαγγέλη, ο οποίος στις δεκαετίες ’50 - ’70 βοήθησε σημαντικά τους κατοίκους των Κουρέντων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Η περιοχή ευθύνης του Κ.Υ. εκτίνεται στους Δήμους Ιωαννιτών και Ζίτσας και καλύπτει μια μεγάλη περιοχή με δύσκολη μορφολογία, που περιέχει σημαντικό μέρος του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και φτάνει μέχρι τον Νομό Θεσπρωτίας, καλύπτοντας περισσότερους από 30.000 κατοίκους. Συχνά δε, επισκέπτονται το Κ.Υ. και κάτοικοι των γειτονικών χωριών της Θεσπρωτίας, με αποτέλεσμα την αύξηση της επισκεψιμότητας.

Πέραν του αποσπασμένου προσωπικού στο νοσοκομείο, στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν 2 Γενικοί Ιατροί, 1 Μαία, 1 Ακτινολόγος - Ραδιολόγος, 3 Νοσηλευτές , 2 τραυματιοφορείς, 2 οδηγοί ασθενοφόρων και 1 διοικητικός υπάλληλος. Προς επίλυση του προβλήματος λειτουργίας, όσο αφορά το Ιατρικό προσωπικό, ιατροί από τα γειτονικά Περιφερειακά Ιατρεία προσφέρουν τακτικά τις υπηρεσίες τους στο Κέντρο Υγείας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Επιπλέον, 1 φορά τον μήνα επισκέπτεται το Κ.Υ. Καρδιολόγος, Ψυχίατρος και Ορθοπεδικός, από το Γ.Ν. Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα», ενώ κάθε Τρίτη επισκέπτεται το Κ.Υ. η «Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας». Η Μαία εκτός από την ενημέρωση και την συμβουλευτική προς τον γυναικείο πληθυσμό, πραγματοποιεί και λήψεις test Παπανικολάου σε τακτική βάση.

Στο Κέντρο Υγείας ανήκουν τα Περιφερειακά Ιατρεία 
 - Ψήνας, 
 - Σενίκου, 
 - Βροσίνας, 
 - Κουρέντων, 
 - Δεσποτικού, 
 - Ζίτσας, 
 - Ελεούσας, 
 - Γραμμένου, 
 - Κρανούλας (καλύπτει και το νησάκι της λίμνης Ιωαννίνων), 
 - Νεοκαισάρειας και 
 - Πεδινής. 
Τα τελευταία 3 ιατρεία ανήκουν στον Δήμο Ιωαννιτών και εκτός από τις έδρες τους, τα Περιφερειακά Ιατρεία του Κέντρου Υγείας, καλύπτουν ακόμη 76 χωριά. Σε αυτά (τρία από τα οποία είναι διθέσια), υπηρετούν 14 Γενικοί Ιατροί.

Το Κέντρο Υγείας λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο. Καλύπτει τακτικά περιστατικά τις καθημερινές κατά την πρωινή λειτουργία, ενώ στο υπόλοιπο και στις αργίες, εφημερεύουν 2 ιατροί για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών και βραχεία νοσηλεία. Α

Η δύσκολη μορφολογία του εδάφους δημιουργεί προβλήματα τόσο στην μετακίνηση των κατοίκων της περιοχής προς το Κέντρο Υγείας, όσο και στην σύνδεση με το διαδίκτυο, προκειμένου την ηλεκτρονική συνταγογράφηση χρονίως πασχόντων και εκτάκτων περιστατικών. Δεν πρέπει να αγνοηθεί η σημαντική βοήθεια του Δήμου Ζίτσας, ο οποίος διαθέτει λεωφορείο 3 ημέρες την εβδομάδα, προκειμένου την διευκόλυνση των κατοίκων της περιοχής στην μετακίνηση τους προς το Κέντρο Υγείας, καθώς επίσης, και η βοήθεια του δήμου όσο αφορά την τοποθέτηση ειδικών κεραιών διαδικτυακής σύνδεσης, προκειμένου την δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα Περιφερειακά Ιατρεία που βρίσκονται εντός των ορίων του.


Το κέντρο Υγείας Βουτσαρά συμμετέχει στο σύστημα παρατηρητών νοσηρότητας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (δίκτυο Sentinel) του ΚΕ.ΕΛ.ΝΟ., συντελώντας στην επιτήρηση νοσημάτων με ευρύτερη σημασία για τη δημόσια υγεία, τα οποία παρουσιάζουν σχετικά αυξημένη συχνότητα, όπως η γριπώδης συνδρομή και η γαστρεντερίτιδα. Περιφερειακά Ιατρεία του Κέντρου Υγείας έχουν προχωρήσει σε δράσεις στις περιοχές ευθύνης τους, με αντικείμενα την μέτρηση σφυροβραχειόνιου δείκτη, την ανίχνευση σκολίωσης και την μέτρηση οπτικής οξύτητας σε μαθητές δημοτικού, μέτρηση οστικής πυκνότητας, test Παπανικολάου καθώς και την εκπαίδευση κατοίκων στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και τοποθέτηση θύματος σε θέση ασφαλείας. Σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Επειγόντων Περιστατικών, το προσωπικό του Κέντρου Υγείας εκπαιδεύτηκε στην ενδονοσοκομειακή καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση με χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή και στην διαχείριση αεραγωγού.